fbpx
Măsuri de siguranță preventive pentru rezidenți și vizite. Află mai multe

Mutarea în noua casă

Vreau să primesc noutăți despre Valea Izvoarelor (Completând acest formular îmi exprim acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Vezi politica de confidențialitate).
Cere informații

Drumul către un viitor mai luminos

Tranziția de la o casă în care ai locuit multă vreme la un mediu nou poate stârni emoții dificile pentru toți cei implicați. Copiii ajunși la vârsta adultă pot resimți o teamă în a sugera părinților ce să facă, iar părinții în vârstă se pot simți vinovați că sunt o povară, sau pot nega că este momentul să facă o schimbare. Este natural să ai aceste sentimente, dar este totodată important să înțelegi ce le cauzează și cum pot fi gestionate. 

Rezolvarea incertitudinii emoționale începe prin înțelegerea faptului că nu trebuie să faci față singur acestei călătorii. Ajută să vorbești despre îndoielile pe care le ai cu cei cărora le pasă și să găsești acele persoane și resurse care te pot ajuta. Decizia mutării este începutul unui proces care poate fi lung și plin de provocări, care necesită planificare, răbdare și informare.

Să nu crezi însă că trebuie să faci toate aceste lucruri singur. Personalul bine instruit de la Valea Izvoarelor te va ajuta. Colegii noștri sunt experți în domeniu și oferă nu doar servicii de îngrijire ci și suport pentru ca vârstnicii și familiile lor să învețe cum să reducă stresul și incertitudinea emoțională asociate acestei tranziții.

Parcurge acest articol util și contactează un Consilier Valea Izvoarelor care este gata să te ajute astăzi.


Pregătește-te pentru un nou capitol

În sfârșit a sosit momentul! Ești pe cale să începi un nou capitol din viața ta. Este în regulă dacă nu te simțiți încă pregătit. Schimbările necesită timp și mutarea într-o comunitate pentru vârstnici nu face excepție. La început poate fi greu dar, după ce te instalezi în camera ta spațioasă, cu toate lucrurile proprii vei începe imediat să te simți acasă. Pentru a ușura acest proces îți oferim o serie de sfaturi despre cum să te pregătești pentru acest pas. 


Ia-ți rămas bun de la locuința actuală

Ai petrecut mult timp în locuința ta creând amintiri. Înainte de a pleca, petrece o zi sau o seară bucurându-te de locuința ta așa cum îți place cel mai mult. Pentru unii asta înseamnă să roage familia să îi lase o noapte singuri să stea în scaunul lor favorit și să se uite la programul TV preferat. Pentru alții poate însemna să își invite familia și prietenii la cină, sau să se bucure de grădină. Este important să îți amintești și să apreciezi timpul petrecut acolo, dar și să începi să aștepți cu nerăbdare amintirile pe care le vei aduna în noua locuință.


Fii conștient de capcanele emoționale

Orice tip de schimbare, fie că este vorba despre mutarea într-o casă nouă sau într-un oraș nou, poate stârni emoții. Pentru mulți oameni este o parte obișnuită a procesului de mutare. Fii deschis la aceste emoții și permite-ți să le trăiești. Dar fii totodată conștient de motivația din spatele acestor sentimente. Emoțiile negative ar putea fi declanșate de temeri nefondate. Teama poate fi adesea o capcană care te ține pe loc împiedicându-te să îți trăiești viața și, de multe ori, teama respectivă nu este bazată pe un fapt sau pe un adevăr demonstrat. Adevărul este că multe persoane în vârstă preferă să locuiască într-o comunitate pentru seniori decât să locuiască singure și se bucură să se mute acolo. Dacă simți că devii agitat cu privire la mutarea în comunitate, enumeră aspectele pozitive ale acestei schimbări: nu mai trebuie să gătești, sentimentul de siguranță dat de asistența medicală disponibilă, prieteni noi și activități interesante de explorat. Încearcă să te concentrezi pe tot ceea ce ai de câștigat mutându-te în comunitate, față de ceea ce crezi că ai putea pierde.


Familiarizează-te cu noile împrejurimi cât mai curând posibil

Acest nou spațiu poate părea necunoscut și ciudat la început. Însă numai din cauză că încă nu ești obișnuit cu el. Cu cât mai repede începi să cunoști comunitatea, cu atât mai repede vei începe să te simțiți acasă. Acordă-ți puțin timp să te familiarizezi cu rutina zilnică, cu disponibilitatea serviciilor și cu structura noului apartament. Și caută să obții răspunsuri la întrebările pe care le ai.

Unele întrebări potrivite ar fi: Cum să ajungi din apartamentul tău la sala de mese? Ce spații comune sunt disponibile pentru a petrece timpul cu familia și prietenii? Ce fel de activități sunt în calendarul comunității care ar putea fi de interes pentru tine? Cum îți vei aranja mobila în noul tău spațiu? Există vreun rezident care îți poate răspunde la unele întrebări despre viața în comunitate?

Investind timp și energie în rezolvarea componentei emoționale a acestei călătorii către viața într-o Rezidență vei obține rezultate. Rezidența Valea Izvoarelor se angajează să ofere o viață nouă vârstnicilor și abia așteptăm să îți spunem „Bun venit acasă”.


Fă tranziția mai ușoară

O Rezidență pentru vârstnici ar putea fi soluția perfectă pentru o persoană dragă. Însă, în ciuda beneficiilor minunate ale unei comunități, uneori vârstnicii pot avea dificultăți în a face tranziția către noua lor locuință. Și nu e vorba doar de vârstnici, schimbarea poate fi dificilă pentru toți cei implicați, inclusiv pentru îngrijitor. Este important de reținut că mutarea într-o comunitate pentru vârstnici este de obicei o schimbare foarte pozitivă. 

Pentru a te ajuta pe tine și pe cei dragi să parcurgeți această etapă, avem câteva sfaturi:

Nu te simți vinovat. Mulți îngrijitori au sentimentul că ei ar trebui să fie singurii care au grijă zilnic de cei dragi. Însă aceasta este de obicei o așteptare nerealistă. Poate ai copii de îngrijit sau o slujbă cu normă întreagă. Așadar, ar putea fi pur și simplu imposibil să ai grijă și de o persoană dragă care este în vârstă – și acest lucru este normal. Nu trebuie să te simți vinovat. Rezidențele noastre oferă un mediu unde persoanele dragi ție se pot simți împlinite, având numeroase oportunități de a cultiva relații de calitate, de a participa la activități antrenante și de a fi îngrijite de o echipă pasionată de ceea ce face. 

Ajută-i să își stabilească o listă de întrebări. Cei dragi vor avea probabil o serie de întrebări despre serviciile de îngrijire și despre noua lor comunitate înainte de a se muta acolo. Ajută-i să își stabilească o listă de întrebări pe care să le pună personalului. Primind răspunsurile pe care le doresc îi poate ajuta să se simtă mai în largul lor în comunitate.

Decorează spațiul unde locuiesc cei dragi atât cu obiecte familiare cât și cu obiecte noi. Atunci când cei dragi se mută din locuința proprie într-un apartament dintr-o comunitate pentru vârstnici, acest lucru poate declanșa numeroase emoții. Planifică împreună cu ei cum veți decora noul apartament cu obiecte din locuința actuală, dar adăugați și câteva obiecte noi. Un set nou de așternuturi sau un obiect de artă le poate aduce aminte că această casă nouă are potențialul unor experiențe noi, interesante – doar dacă sunt deschiși spre acestea.

Planifică vizite regulate. Persoanele în vârstă se tem adesea că vor fi uitate imediat ce se mută într-o comunitate. De aceea, stabilește vizite regulate. Dacă ai făcut împreună cu persoana dragă dferite activități înaintea mutării ei în comunitate, cum ar fi mersul la cumpărături duminica, atunci continuați să respectați această rutină. Fii atent totuși la cât de des o vizitezi, pentru că vrei să o încurajezi să socializeze cu celelalte persoane din comunitate. 

Încurajează-i. Unii oameni sunt ca niște fluturi sociali, în timp ce alții tind să fie mai retrași din fire. Indiferent de tipul de personalitate al celor dragi, încurajează-i să se implice în numeroasele activități și oportunități sociale pe care le oferă comunitatea în care se află. De asemenea, asigură-te că vorbești cu regularitate cu personalul din Rezidență pentru a fi la curent cu felul în care de adaptează cei dragi. 


De unde începi

Dacă ești copleșit de gândul mutării persoanei dragi într-o Rezidență pentru vârstnici, ar putea fi util să tipărești lista noastră de lucruri importante pe care trebuie să le ții minte. Există două domenii principale de avut în vedere – ce să pui în bagaj și ce să cumperi.  


Ce să pui în bagaj

Mobilier de bază. Apartamentele Rezidențelor noastre sunt complet mobilate însă te încurajăm să aduci cu tine obiecte la care ții și care îți vor transforma mai repede spațiul în ACASĂ. Trebuie să ții cont însă de dimensiunile apartamentului ales și, dacă împarți camera cu o altă persoană, de obiectele de mobilier care îi aparțin acesteia.

  • Canapea
  • Scaune
  • Măsuțe
  • Noptieră
  • Măsuță de cafea
  • Lămpi

Decorațiuni. Nimic nu crează sentimentul de ACASĂ mai mult decât obiectele noastre de suflet, mici obiecte care au darul de personaliza orice spațiu:

  • Rame foto
  • Suveniruri
  • Lucrări de artă
  • Ceas
  • Vază de flori

Obiecte de toaletă. În multe Rezidențe obiectele de toaletă sunt disponibile și nu trebuie aduse în bagaj însă, dacă vârstnicii sunt obișnuiți cu anumite tipuri de produse sau sunt fideli unor mărci, este de preferat să le păstrați, măcar un timp.

  • Perie și pastă de dinți
  • Deodorant
  • Săpun
  • Lamă de ras
  • Obiecte de machiaj

Îmbrăcăminte. Comunitățile pentru vârstnici asigură și igienizarea obiectelor de îmbrăcăminte însă acest lucru înseamnă că hainele trebuie să poată fi ușor identificate, printr-un sistem de etichetare. Astfel, își vor regăsi ușor drumul către persoana care le deține.

  • Îmbrăcăminte casual
  • Pijamale
  • Pulovere
  • Jachete
  • Îmbrăcăminte formală

Alimente și băuturi neperisabile

  • Gustări sănătoase
  • Băuturi preferate
  • Alimente neobișnuite

Ce să cumperi

Pe lângă ceea ce pui în bagaj pentru mutare, pot exista articole suplimentare pe care va trebui să le cumperi. Atunci când te gândești la ce vei cumpăra este important să reții că persoana dragă se poate muta într-un apartament care este mult mai mic decât locuința actuală. Totuși, pot fi necesare anumite obiecte care trebuie cumpărate. Lista de mai jos te poate ajuta să stabilești ce poate fi necesar să cumperi pentru ca persoana dragă să aibă un trai confortabil într-un apartament dintr-o Rezidență pentru vârstnici.

Divertisment

  • Reviste
  • Romane
  • Radio
  • Albume foto

Vorbește cu persoana dragă despre cum va dori să își petreacă timpul. Dacă știi că îi place să citească du-o la o librărie și las-o să își cumpere romane care să îi ajungă câteva luni. Astfel tranziția în comunitatea pentru vârstnici va fi mai ușoară pentru că va putea să își ocupe timpul cu lucruri care îi fac plăcere încă de la început.

Decorațiuni

  • Rame foto
  • Covoare decorative
  • Accesorii de baie
  • Lucrări de artă
  • Ceas
  • Vază de flori

Deși vrei ca apartamentul în care se mută persoana dragă să semene cu locuința sa anterioară cât mai mult posibil, unele elemente de decor ar putea fi prea demodate sau deteriorate pentru a fi mutate. Mergeți împreună la cumpărături pentru a alege elemente de decor noi pe care le va putea combina cu ușurință cu elementele pe care le mută din vechea locuință.

Obiecte de toaletă

  • Perie și pastă de dinți
  • Deodorant
  • Săpun
  • Lamă de ras
  • Obiecte de machiaj

Rezidența Valea Izvoarelor oferă vârstnicilor o varietate de dotări inclusiv un salon de coafură. Asigură-te că știi ce dotări va avea la dispoziție persoana dragă înainte de a cumpăra obiectele de toaletă. 

Îmbrăcăminte

  • Lenjerie intimă
  • Șosete
  • Pulovere
  • Halat de casă
  • Pături

Din moment ce în majoritatea cazurilor persoana dragă nu își va mai spăla singură hainele, este important să aibă articole de îmbrăcăminte suplimentare. Astfel nu va fi stresată pentru că știe ca are întotdeauna la îndemână articolele de îmbrăcăminte de bază.

Alimente și băutură

  • Gustări preferate
  • Băuturi preferate
  • Alimente sănătoase
  • Dulciuri

Deși Rezidența Valea Izvoarelor asigură vârstnicilor mese echilibrate, gourmet, este posibil ca bucătăriile noastre să nu ofere gustările și băuturile preferate de persoanele dragi dumneavoastră. Cumpără o selecție din toate alimentele neperisabile preferate și lasă-i să le păstreze într-un dulap din noua locuință.

Pentru mai multe informații despre pregătirea pentru mutare contactați un Consilier Valea Izvoarelor la numărul de mai sus.