fbpx

06 feb., 2023

Cum ne protejăm de fraude

Fraudele împotriva seniorilor sunt o realitate tristă. Deși se iau măsuri pentru a preveni aceste tipuri de fraude, ele devin din ce în ce mai comune. Oamenii în vârstă sunt…

Fraudele împotriva seniorilor sunt o realitate tristă. Deși se iau măsuri pentru a preveni aceste tipuri de fraude, ele devin din ce în ce mai comune. Oamenii în vârstă sunt o categorie vulnerabilă, iar infractorii profită de lipsa lor de experiență pentru a încerca să-i înșele. Acest lucru poate avea consecințe financiare și emoționale grave pentru victimele fraudei.

Echipa Valea Izvoarelor Senior Living a adunat câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă protejați împotriva fraudelor.

CE ESTE O FRAUDĂ

La nivel mondial, milioane de oameni sunt vizați de escroci în fiecare an. O fraudă este o modalitate necinstită de a câștiga bani înșelând oameni. Există diferite metode prin care escrocii pot ajunge la dumneavoastră.

Modul lor de abordare poate fi:

  • În persoană;
  • Prin e-mail sau pe rețelele de socializare;
  • Prin poștă;
  • Prin telefon sau SMS.

Înainte de a lua legătura cu persoanele vizate, escrocii își fac temele foarte bine și găsesc informații despre potențialele victime. Ei folosesc o varietate de tehnici pentru a le atrage, inclusiv lingușeala și manipularea emoțională.

Seniorii pot fi mai vulnerabili, deoarece escrocii vizează adesea persoane care:

  • Trăiesc singure sau s-ar putea să se simtă singure și să vrea să vorbească cu cineva;
  • Sunt acasă în timpul zilei;
  • Au bani sau obiecte de valoare.

CUM ÎȚI DAI SEAMA CĂ CINEVA ÎNCEARCĂ SĂ TE FRAUDEZE

Unele escrocherii sunt foarte inteligente și pot fi greu de detectat. Există însă câteva indicii la care trebuie să fiți atenți:

  • Vă sunt trimise oferte pentru servicii/obiecte pe care nu le-ați solicitat;
  • Vă sunt solicitate detaliile cardului dumneavoastră bancar sau parole/ cod-uri PIN;
  • Vă sunt prezentate premii pentru care vi se cer bani în avans pentru a le putea revendica;
  • Vă sunt trimise oferte cu termen limită pentru care vi se cere să acționați rapid;
  • Sunteți apelat din străinătate, deși nu aveți nicio legătură cu țările respective. Ca să nu fiți suprataxați, nu trebuie să răspundeți la apeluri din țări precum Pakistan (+92), Senegal (+221), Mali (+223), Niger (+227) și Rusia (+7);
  • Vă sunt trimise oferte confidențiale despre care vi se spune să nu le divulgați familiei sau prietenilor.

Ca regulă generală, dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil că este.

Un exemplu de înșelăciune este ”Metoda accidentului”. Victima este contactată telefonic și i se comunică o știre șocantă –  un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecințelor legale și/ sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani. Apelurile telefonice care anunță presupusul accident al unei rude sunt efectuate la ore târzii din noapte, ceea ce limitează posibilitatea de reacție a victimelor care sunt luate prin surprindere.

Alte exemple de fraude, de data aceasta online sunt:

  • Achiziționarea online de pachete turistice în străinătate – se clonează site-uri cu profil turistic, care propun pachete atractive cu plata online a unui avans procentual din pachetul turistic achiziționat într-un anumit cont. După depunerea sumei de bani în contul indicat, operatorul economic nu mai poate fi contactat, iar recuperarea sumelor de bani depuse cu titlu de avans devine imposibilă.
  • Întâlnirile online – anumite persoane care pretind că își caută parteneri ajung să câștige încrederea persoanei vizate (victimă) iar în timp îi expun acesteia faptul că se află într-o situație personală dificilă și solicită diverse sume de bani în numele relației de afecțiune. Presupusa relație continuă atât timp cât victima depune sumele solicitate în conturile furnizate, iar la primul refuz se întrerupe orice legătură, posibilitatea de recuperare a banilor devine imposibilă.
  • Solicitarea unor sume de bani în numele unor vedete care promovează cazuri sociale.

CUM VĂ PROTEJAȚI

Escrocii sunt inteligenți și nemiloși și vor face orice pentru a obține detaliile voastre personale. Fiți foarte atenți cui oferiți datele personale.

Nu trimiteți niciodată bani unei persoane pe care nu o cunoașteți sau în care nu aveți încredere. Și fiți convinși că banca dumneavoastră sau poliția nu vă vor cere niciodată codul PIN/parola sau să transferați bani.

Echipa Valea Izvoarelor Senior Living consideră că este esențial ca seniorii să fie informați despre modurile în care pot fi victime ale unor astfel de fraude și să învețe cum să le prevină. Avem grijă ca rezidenții noștri să fie în siguranță din toate punctele de vedere.