„Nimic nu poate estompa lumina sufletului tău”, spunea scriitoarea Maya Angelou. Important, în viață, nu este atât ce se întâmplă, cât cum alegem să trăim ce se întâmplă. Cum gândim, ce simțim, ce înțelegem, câtă speranță și încredere alegem să avem – toate acestea țin nu atât de circumstanțele exterioare, cât de felul în care alegem să ne folosim sufletul și mintea.
De altfel, scriitorul Stephen King spunea că „optimismul este o reacție legitimă la eșec”. Încrederea că va fi bine și că vei fi bine îți dă puterea de a depăși dificultățile, de a căuta soluții și opțiuni, de a vedea noi posibilități. Așa vei lua altfel deciziile, vei face alte alegeri, vei trece altfel peste momentele grele, îți vei deschide un alt drum și vei păși altfel. „Dacă te uiți numai în jos, nu vei vedea niciodată curcubeul”, spunea Charlie Chaplin.
ȘTII SĂ TE BUCURI DE BUCURIE?
În conferința The Call to Courage (Fii curajos!), disponibilă pe Netflix, renumita cercetătoare, profesoară și scriitoare Brené Brown povestește:
„Într-o zi, cu mulți ani în urmă, eram în parc cu fetița mea cea mare, care pe atunci era în clasa întâi. Ne plimbasem, ne jucasem, era o zi frumoasă. La un moment dat, fetița mea s-a oprit și a rămas nemișcată, cu ochii închiși și cu un zâmbet dulce pe fața scăldată în lumina soarelui. Era atât de frumoasă și de delicată, iar pe chipul ei era atâta bucurie încât mi-a tăiat respirația! Cred că mai mult de un minut am stat așa, privind-o, dar pentru că ea continua să rămână nemișcată, în cele din urmă am întrebat-o:
– Ellie, e totul bine, draga mea?
Cu un zâmbet și mai larg pe față, fetița mea a deschis ochii și mi-a spus:
– Da, mami, sunt bine. Făceam o fotografie de amintire.
– Ce înseamnă „o fotografie de amintire”?
– O fotografie de amintire este atunci când, cu mintea, fac o fotografie a momentului în care mă simt bine și sunt fericită. Închid ochii și fac o fotografie, pentru ca, atunci când sunt tristă, speriată sau când mă simt singură, să mă pot uita la fotografiile mele de amintire.”
Tu știi să te bucuri de bucurie? Înțelegi ce resursă de putere este bucuria pentru sufletul tău? Știi să ți-o prilejuiești, s-o crești și să-ți hrănești sufletul cu ea?
Nu e vorba că n-ar fi bine să fim triști. Tristețea are rolul ei în viață și, împreună cu bucuria, ne asigură echilibrul sufletesc. Dar important e să nu ne hrănim tristețea și să nu ne rătăcim în ea, să nu-i dăm voie să devină un mod de viață. Altfel spus, să avem grijă ca tristețea să nu ajungă să ne fie motiv de bucurie.
Aceeași Brené Brown ne atrage atenția, în cartea Atlas of the Heart (Atlasul inimii), că mulți oameni aleg să trăiască într-o perpetuă stare de dezamăgire, doar ca să nu-și asume riscul de a suferi vreo dezamăgire. Dar atunci când respingem bucuria, nu facem altceva decât să risipim o resursă vitală și perpetuă de putere și curaj, de încredere și inspirație, de rezistență și reziliență.
Totul e să nu confundăm bucuria (care este o resursă interioară, infinită și ne hrănește) cu plăcerea (care este exterioară, limitată și ne consumă).
OPTIMISMUL – CE ESTE, CE NU ESTE
Optimismul nu e același lucru cu fericirea, deși e bun tovarăș cu ea. A fi optimist înseamnă a privi cu încredere viața și viitorul, a crede că binele precumpănește asupra răului, înseamnă a vedea partea bună, favorabilă a lucrurilor. Iar pentru a vedea, trebuie să privești.
De asemenea, a privi partea bună nu înseamnă a o ignora pe cea rea. A fi optimist, în momentele dificile, nu înseamnă a ignora problemele, ci a avea o atitudine constructivă, concentrată pe soluții, pe opțiuni, pe ceea ce poți face în legătură cu ce trăiești, ce simți și ce alegi să faci mai departe.
Scriitoarea Hellen Keller, care a trăit o viață lungă, frumoasă și productivă, deși era nevăzătoare și nu avea auz, spunea că „Optimismul este încrederea care duce la fiecare reușită; nimic nu se poate fără speranță. Optimismul împinge lumea înainte”. Iar Winston Churchil puncta că „Dacă optimistul vede oportunitatea din fiecare pericol, pesimistul vede pericolul din fiecare oportunitate. În ce mă privește, sunt un optimist – nu văd ce rost ar avea să fiu altfel”.
Caută și vei găsi, se spune, dar cum cauți așa găsești. Ce găsești atunci când cauți cu teamă, ce găsești atunci când cauți cu bucurie?
BENEFICIILE OPTIMISMULUI
Studiile arată că oamenii care privesc viața cu optimism au un sistem imunitar mai puternic, suferă mai puțin de boli cardiovasculare, în general au o sănătate mai bună și au o stare de bine. Sigur că oamenii optimiști trec mai ușor prin momentele dificile, găsesc soluții mai bune (ca să le găsești trebuie să le cauți, iar ca să le cauți trebuie să crezi că există), își fac mai ușor prieteni (e plăcut și eficient să ai în preajma ta oameni încrezători și veseli, care te fac să te simți bine, îți dau încredere și speranță), au mai multe împliniri.
FĂ-ȚI DIN OPTIMISM UN OBICEI
Apa curge pe unde este albie. Prin urmare, mintea și sufletul nostru sunt dominate de emoțiile pe care le trăim cel mai des – cu voință sau din obișnuință. Prin urmare, dacă până acum te-ai învățat să fii pesimist, acum e timpul să înveți să fii optimist. Și, ca orice obicei, pentru ca optimismul să devină un reflex și să vină de la sine, la început va trebui să-l practici în mod conștient. Altfel spus, va trebui să-i sapi o albie.
Deschide-ți mintea, schimbă perspectiva
Când se întâmplă lucruri bune, ține-le minte. Iar atunci când pesimismul îți dă târcoale, nu te gândi numai la ce se poate întâmpla rău, ci și la tot ce deja s-a întâmplat bine. Ai dovezi și în acest sens, reale și palpabile. Tot Winston Churchill povestea că, atunci când se simțea îngrijorat, se gândea la povestea bătrânului care, pe patul de moarte fiind, a spus că în viață a avut o mulțime de probleme, dintre care marea majoritate nu s-au întâmplat niciodată.
Privește situația în ansamblu, ai grijă să vezi și lucrurile bune, nu numai pe cele rele, gândește-te și la ce câștigi, nu numai la ce pierzi. Caută sensul lucrurilor, caută învățămintele, iar dacă nu le găsești, ai încredere că există și că ți se vor arăta la momentul potrivit. Viața îți pune în tolbă multe unelte, pe care le descoperi apoi, când nici nu te aștepti.
Citește și: Care sunt darurile înaintării în vârstă? Aflăm de la Jane Fonda și Beethoven
Ai grijă cu cine te întovărășești
Fii atent la cum te simți în preajma oamenilor din viața ta. Alege să-ți petreci timpul cu cei care au un impact pozitiv asupra stării tale mentale și sufletești. Sigur că e firesc să fim și supărați sau triști și e important să ne sprijinim unii pe alții în acele momente. Dar dacă în viața ta există oameni care suferă de negativism cronic, află că nu au dreptate și că negativismul este contagios. Din fericire, și fericirea e contagioasă, așa că îți poți alege prietenii dintre oamenii optimiști, cu o viziune pozitivă asupra vieții. Și poți alege să ieși din situațiile de viață care îți impun prezența constantă a oamenilor care văd numai nori pe cerul lor, iar apoi îi împart frățește cu tine.
Citește și:
Cum să-ți faci prieteni la vârsta a treia? Și o poveste cu Constantin Tănase și Charlie Chaplin
Ce rol are dansul în cuplu?
Ai grijă ce faci cu timpul tău, cu viața ta
Cum îți petreci timpul? Îți prilejuiești momente de bucurie și inspirație, care să-ți hrănească sufletul, sau îți petreci timpul făcând mai ales lucruri care îți provoacă dezamăgire, supărare, furie, nemulțumire? Cât din ce faci e conștient, cât e obișnuință? Ce poți schimba la ce faci cu timpul tău și cu viața ta, ca să trăiești mai bine?
Uneori, viața este complicată de la sine, așa că ține de tine să contrabalansezi momentele dificile cu momente plăcute. Ai grijă de igiena și sănătatea sufletului tău – la fel cum mănânci, dormi, te speli, faci mișcare. Ai grijă să petreci timp cu cei dragi, să fii generos și recunoscător, să petreci timp în natură, să iei contact cu arta de bună calitate (ascultă muzică, citește, mergi la teatru sau film, mergi la un muzeu, decorează-ți casa cu tablouri sau alte obiecte frumoase, care te fac să trăiești emoții pozitive), fă ca spațiul în care trăiești sau muncești să fie plăcute. Frumosul este o sursă de bine, pentru că aduce în viața ta armonie, unitate, adevăr, transcendență, speranță. Dreptul la frumos este înnăscut. Sunt frumoase lucrurile și situațiile de care ai grijă, cu drag.
Nu-ți irosi timpul și viața făcând lucruri care nu înseamnă nimic și nu duc nicăieri, care îți golesc sufletul, în loc să-l încarce.
Fii recunoscător!
Fă-ți un obicei zilnic din a scrie sau a te gândi la situațiile, oamenii, întâmplările și lucrurile pentru care ești recunoscător. Vei fi uimit cât de multe și de importante sunt lucrurile cu care ești atât de obișnuit încât le iei de bune sau le ignori. Întreabă-te: Cum ar fi viața mea mâine dacă nu aș mai avea lucrurile pentru care nu am mulțumit astăzi?
Acceptă ce nu poți controla, înțelege ce poți controla
A accepta nu înseamnă „a fi de acord cu”, ci înseamnă „a nu nega”. Înțelege ce poți controla și ce nu. Dacă un lucru face parte din categoria celor pe care nu le poți controla, atunci nu-ți irosi energia pe supărare, revoltă și neputință. Poți face lucruri mult mai eficiente cu energia ta – cum ar fi să ai grijă la ce simți, ce gândești, ce alegi să faci mai departe, ce soluții vezi, ce decizii iei.
Citește și: Pensionarea – nu o destinație, ci o nouă călătorie
Lasă zilei greutatea ei
Povara devine prea grea doar atunci când pe ziua de azi o încarci și cu ziua de ieri, și cu ziua de mâine. Dar până mâine sau până săptămâna viitoare, până peste câteva luni sau peste câțiva ani mai e timp pentru odihnă și bucurie, pentru refacerea trupului și a sufletului, mai e timp pentru inspirație, pentru noi opțiuni și soluții. Lasă zilei greutatea ei.
Între timp, creează-ți prilejuri de bucurie și simte-o din plin! Hrănește-ți sufletul cu bucurie, fă-ți rezerve de bine ca să le ai la greu.
Întotdeauna ai dreptate să te bucuri. Fii optimist! Dacă pe cer nu e mereu un curcubeu, nici nori nu sunt mereu.
Oricâte crengi ți s-ar usca, ai grijă să-ți rămână una înflorită.
Așa vei fi în echilibru. Și apoi le înflorești tu și pe celelalte. Nu dispera că unele crengi ți s-au uscat și nu-ți risipi puterile încercând să le înflorești pe toate odată. Iubește-ți fiecare floare și ai încredere. Florile te vor trage la soare.