fbpx

24 oct., 2019

Povestea unui arbitru internațional de fotbal

Fiecare dintre noi adună de-a lungul vieții o mulțime de povești memorabile. La Rezidența Valea Izvoarelor avem  șansa să stăm de vorbă cu persoane remarcabile, care au trăit experiențe uimitoare. Una…

Fiecare dintre noi adună de-a lungul vieții o mulțime de povești memorabile.

La Rezidența Valea Izvoarelor avem  șansa să stăm de vorbă cu persoane remarcabile, care au trăit experiențe uimitoare.

Una dintre aceste persoane este Corneliu Nițescu, primul arbitru român desemnat să arbitreze la centru un meci de fotbal desfășurat în cadrul unui Turneu Olimpic, respectiv Olimpiada de la Tokyo din anul 1964.

La cei 96 ani ai săi, dnul Nițescu vorbește cu aceeași pasiune despre fiecare dintre cele 3 meserii pe care le-a avut: ofițer în armată, contabil și arbitru de fotbal.

În anul 1941, când România a intrat și ea în cel de-al doilea Război Mondial, dnul Nițescu era elev al Școlii de Ofițeri de Administrație, astfel că în perioada 1942 – 1945 a însoțit trupele românești pe front în numeroase teatre de operațiuni. Avansat la gradul de locotenent, era responsabil de aprovizionarea atât a colegilor săi din linia întâi cât și a populației, într-o perioadă în care hrana era greu de găsit.

Războiul lasă urme adânci și traume care nu pot fi înțelese de cei care îl văd doar la canalele de știri.  „Trăiai cu speranța că scapi și căutai să supraviețuiești” ne-a mărturisit dnul Nițescu care, în ciuda suferințelor pe care le-a văzut și le-a trăit în acele vremuri sumbre, și-a făcut datoria într-o manieră care l-a recomandat pentru primirea atât a Ordinului „Coroana României”  cât și a Ordinului „Steaua României”.

A fost trecut forțat în rezervă de regimul comunist în anul 1949, din gradul de căpitan,  și forțat să își găsescă un nou drum.

Reîntors la Sibiu a luat-o de la capăt și a învățat o nouă meserie, cea de contabil. Profesionalismul, seriozitatea și decența sunt calități care l-au ajutat să devină din nou un reper în meseria sa și a fost numit șef al Serviciului Contabil la fabrica de textile Drapelul Roșu.

Cariera de arbitru și-a început-o la 30 de ani, pe când era jucător la echipa de fotbal Șoimii Sibiu, în divizia B.

Intrarea în divizia A, ca și arbitu, și-a făcut-o într-un meci cu miză, Steaua – Farul Constanța iar continuarea a fost una de succes, fiind inclus pe lista arbitrilor FIFA în 1961. A arbitrat în competiții internaționale echipe ca Real Madrid sau FC Zurich însă cariera sa a culminat la Jocurile olimpice de la Tokyo, fiind singurul arbitru român invitat să participe.

Dnul Nițescu a reușit să exceleze în tot ceea ce și-a propus din punct de vedere profesional și ne bucurăm că în anul 2016, la 94 de ani, a ales Rezidența Valea Izvoarelor. Este o onoare să îl cunoaștem!