Cei mai mulți dintre vârstnici aleg fără să ezite să rămână în casele lor și nu acceptă ideea îngrijirii instituționalizate decât atunci când problemele de sănătate li se agravează într-atât încât își pierd complet independența.
În foarte multe cazuri însă această hotărâre poate să pună în pericol sănătatea, starea de bine și uneori chiar și viața vârstnicului.
Iată câteva dintre riscurile la care sunt expuse persoanele vârstnice care rămân în casele lor și la vârste înaintate:
Sentimentul de singurătate care de multe ori adâncește sau conduce la depresie
Problemele de echilibru, frica de căzături, efortul sporit pe care îl presupune ieșirea din casa sau curtea în care locuiesc transformă mulți vârstnici în prizonierii locuinței lor, cu atât mai mult în sezonul rece. Așteptarea vizitelor din partea rudelor mai tinere și totodată mult mai ocupate rămâne deseori singura alternativă pentru socializare. Lipsa contactului cu alți oameni, dependența de disponibilitatea celorlalți adâncește sentimentul de singurătate și de inutilitate al vârstnicilor.
În cadrul instituțiilor care oferă servicii de îngrijire, vârstnicii au întotdeauna alte persoane în jur – personal de îngrijire și auxiliar, personal medical, personal dedicat organizării activităților recreative și terapeutice și nu în ultimul rând persoane de aceeași vârstă, cu probleme și preocupări comune. Povara vârstei devine mai ușoară atunci când este împărtășită!
Securitatea personală este pusă în pericol
Casele sunt rareori pregătite pentru perioada în care proprietarul nu își mai controlează mișcările suficient de bine încât să evite riscul de accidente determinate de un covor adunat sau care alunecă, de un prag prea înalt, de un cablu care zace în mijlocul încăperii, de cada de duș și lista ar putea continua. Accidentele casnice sunt frecvent soldate cu fracturi care determină imobilitate temporară, intervenții chirurgicale și o recuperare anevoioasă și costisitoare.
Instituțiile de îngrijire profesioniste oferă spații gândite pentru a ușura deplasarea vârstnicilor – fără praguri, fără covoare, cu lift și bare de sprijin pe coridoare și mânere de sprijin la toaletă.
Administrarea greșită a medicamentelor
Schemele de tratament pot să devină tot mai complicate și cu un număr tot mai mare de medicamente odată cu trecerea timpului. Vârstnicii pot să facă confuzii legate de numărul sau dozajul pastilelor. Mulți dintre ei au tendința de a lua prea multe medicamente, uneori recomandate doar de reclamele televizate iar impactul asupra sănătății lor ar putea fi major.
Managementul medicației este unul dintre serviciile care completează oferta unei rezidențe pentru vârstnici iar prezența permanentă a unei asistente medicale asigură monitorizarea evoluției stării de sănătate a beneficiarilor acestor servicii.
Alimentația incorectă
Felul în care o persoană vârstnică se alimentează este deseori un motiv de îngrijorare. Apetitul multor vârstnici este diminuat și necesită o urmărire atentă. Pentru că nu mai au poftă de mâncare, persoanele în vârstă renunță să își mai gătească. Pentru că nu mai reușește să ajungă la cumpărături suficient de des, mâncarea disponibilă în locuința unui vârstnic independent este fie insuficientă, fie alterată. Dacă aceste lucruri devin o rutină este evidentă nevoia de ajutor din partea rețelei sociale a persoanei respective însă, și când ajutorul vine și cineva preia responsabilitatea cumpărăturilor și a gătitului, riscul alimentației incorecte și a deshidratării se menține: apetitul scăzut, problemele de masticație sau de înghițire sunt cauze greu de înlăturat.
În cadrul unei rezidențe, servirea mesei se transformă într-un eveniment social, vârstnicii sunt invitați la masă alături de vecinii și prietenii lor, sunt serviți fără să mai fie nevoiți să se gândească la cumpărături, rețete sau ce a rămas de ieri în frigider. Personalul urmărește cantitatea de mâncare și lichide consumate și atenționează medicul dacă se constată că este insuficientă.
Infracțiuni
Pentru că sunt sensibili la necazurile prezentate, sunt mai puțin informați, mai creduli sau pur și simplu nu se pot apăra, vârstnicii devin deseori victime ale unor escrocherii sau chiar a jafurilor din locuințe care îi lasă fără economii sau proprietăți.
Păstrarea independenței și a rutinei zilnice în cadrul propriei locuințe pentru cât mai mult timp este de dorit atâta timp cât nu pune în pericol sănătatea și siguranța persoanelor în vârstă!