fbpx

30 oct., 2020

A început sezonul gripal. Cum ne protejăm pe noi și pe cei dragi?

În timp ce atenția lumii este îndreptată spre criza generată de COVID-19, a început și sezonul gripal. Anul acesta, datorită pandemiei de coronavirus, este cu atât mai important să ne…

În timp ce atenția lumii este îndreptată spre criza generată de COVID-19, a început și sezonul gripal. Anul acesta, datorită pandemiei de coronavirus, este cu atât mai important să ne protejăm împotriva gripei pentru a exclude posibilitatea de a fi diagnosticați greșit sau de a ne infecta cu ambele virusuri.

Cum ne protejăm în această perioadă:

  • Vaccinul antigripal – este primul și cel mai sigur pas care trebuie făcut pentru a ne menține sănătoși în perioada sezonului gripal, care începe toamna și se întinde până primăvara. Vaccinul ne protejează pe noi și persoanele din jurul nostru de virusul influenza. În mod special, este recomandat ca persoanele care au peste 65 de ani să își facă vaccinul antigripal pentru că acestea sunt cele mai vulnerabile.
  • Îngrijirea personală – Menținerea sistemului imunitar sănătos și puternic poate preveni îmbolnăvirea de gripă sezonieră. Pentru o imunitate puternică se recomandă o dietă echilibrată și mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Un somn odihitor și hidratarea corectă sunt la fel de importante.

Următoarele recomandări sunt cele pe care le auzim frecvent în ultima vreme, dar continuăm să le repetăm, măsurile de prevenție împotriva gripei sezoniere sau împotriva COVID-19,  fiind aceleași:

  • Păstrarea distanței fizice față de alte persoane atunci când ne aflăm în spații publice. Să încercăm să evităm zonele aglomerate pe durata sezonului gripal și să purtăm masca, acoperind atât gura cât și nasul.
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă caldă și săpun.
  • Evitarea atingerii feței (gură, nas, ochi). Mulți dintre noi nici nu realizăm de câte ori facem asta într-o zi.

Rezidența Valea Izvoarelor recomandă vaccinarea tuturor părinților și bunicilor pe care îi îngrijim, însă decizia este una personală care trebuie luată de către rezident sau de către familie.

Începutul sezonului rece este cel mai bun moment să ne vaccinăm astfel încât sistemul nostru imunitar să fie pregătit înainte de izbucnirea unei epidemii. Iată ce este important să reținem legat de gripă și vaccin:

  • Persoanele care au peste 65 de ani prezintă un risc mai ridicat în dezvoltarea complicațiilor serioase din cauza gripei. În ultimii ani, 70-80% dintre decesele provocate de gripa sezonieră au apărut la persoane de peste 65 de ani.
  • Vaccinurile antigripale sunt actualizate anual ca să țină pasul cu virusurile schimbătoare și să ofere cea mai bună protecție împotriva acestora.
  • S-a demonstrat faptul că vaccinul antigripal reduce severitatea bolii și riscul de apariție a complicațiilor care necesită spitalizare sau provoacă decesul.
  • Vaccinurile antigripale sunt sigure și nu provoacă apariția gripei. Efectele adverse ale vaccinului sunt ușoare (roșeață, inflamare sau sensibilitate a zonei unde a fost dat vaccinul), comparativ cu simptomele bolii.
  • Este recomandat ca persoanele care au peste 65 de ani să își facă vaccinul antigripal injectabil și nu cel sub formă de spray nazal.

Nu în ultimul rând, trebuie contactat medicul de familie la apariția primelor simptome. Acesta ne poate prescrie medicamente care scurtează durata de vindecare sau previn apariția unor complicații.