fbpx
Măsuri de siguranță preventive pentru rezidenți și vizite. Află mai multe

Discuția cu persoana vârstnică

Vreau să primesc noutăți despre Valea Izvoarelor (Completând acest formular îmi exprim acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Vezi politica de confidențialitate).
Cere informații

Să începem dialogul

Comunicarea deschisă cu persoana vârstnică dragă ție este parte a procesului în călătoria ta către alegerea celei mai bune soluții de viață pentru seniori. Ultimul lucru pe care îl dorești este ca părintele tău să simtă că este forțat să intre într-o comunitate pentru vârstnici fără să aibă un cuvânt de spus în privința asta. Purtând o conversație cu persoana dragă îi vei da acesteia ocazia de a-și împărtăși gândurile și sentimentele și vă va permite să discutați despre beneficiile comunităților pentru vârstnici.

Cu cât mai devreme reușiți să purtați această conversație cu atât mai bine. Astfel, aveți timp să discutați despre orice problemă și să ajungeți la un numitor comun. Unii seniori sunt încântați să se mute într-o comunitate destinată vârstnicilor. Sunt gata să își facă bagajele, să vândă casa și să înceapă să trăiască fără griji alături de semenii lor. Însă pentru alți seniori acestă idee poate să aducă multă neliniște. Nu te simți descurajat dacă persoana dragă ție nu este încântată de idee. Pentru majoritatea adulților schimbarea este greu de acceptat. Fiecare se obișnuiește să își trăiască viața într-un anumit fel, inclusiv seniorii, iar cei dragi ție, la fel, au nevoie doar de timp pentru a se obișnui cu ideea. Schimbarea aceasta este, în esență, un lucru pozitiv, iar odată ce persoana vârstnică vede toate avantajele traiului într-o astfel de comunitate ar putea chiar regreta că nu a făcut pasul mai devreme.

S-ar putea să nu fie ușor să aveți această conversație despre noua viață. Chiar dacă relațiile din familia ta sunt solide, această discuție poate crea teamă și poate aduce la suprafață unele chestiuni emoționale dificile. Însă, cu răbdare și tact puteți depăși împreună orice dezacorduri. Și nu sunteți singuri. Profesioniștii noștri în îngrijire de la Valea Izvoarelor Senior Living sunt disponibili să te sfătuiască cum să faci ca să aveți o discuție cât mai lină cu putință.


Darul conversației

Unul dintre cele mai importante daruri pe care îl poți oferi părinților tăi mai în vârstă este să începi să discuți cu ei despre cum se văd ei trăind pentru restul vieții. Deși poate fi dificil să discuți cu părintele în vârstă despre subiecte dificile precum îmbătrânirea, nevoia de ajutor sau planificarea mutării într-o comunitate pentru vârstnici este mai bine să începi discuția atunci când ei au o stare de sănătate relativ bună decât atunci când sunt în mijlocul unei crize de sănătate.

Mulți dinte noi suntem în faza de negare legată de propriul proces de îmbătrânire și nu ne-am planificat viitorul. Nimeni nu dorește să se imagineze în postura de a avea nevoie de ajutor pentru a se deplasa, îmbăia, a-și face toaleta sau a se hrăni. Dar dacă subiectul legat de îmbătrânirea părinților este abordat cu respect și cu intenția de a-i implica și pe ei în stabilirea parcursului vieții lor, conversația poate fi mai puțin stresantă pentru ambele părți și, astfel, mai productivă. 


Conversația esențială

Cel mai adesea, aceste discuții importante legate de viața seniorilor nu au loc la momentul potrivit, ci mult mai târziu. Deși ambele generații s-au gândit la ce se va întâmpla în continuare, puțini par să acționeze în direcția aceasta. Așezându-vă împreună la aceeași masă aveți oportunitatea, împreună cu părinții tăi să puneți întrebările potrivite, să evaluați opțiunile existente și să decideți asupra unui plan de viață viitor.

În felul acesta părintele tău este liniștit că va fi îngrijit pe măsură ce avansează în vârstă și are nevoie de asta. Iar tu te vei bucura să afli mai multe despre dorințele și valorile părinților tăi pe măsură ce îmbătrânesc. Acest articol este menit să îți arate cum să deschizi discuția și să îți ofere suport pe măsură ce parcurgi împreună cu părinții tăi călătoria înaintării lor în vârstă.

Studiile efectuate arată că puține familii au astfel de discuții înainte de producerea unui eveniment negativ major. Adesea, acestea încep cu o vizită făcută acasă de copii în timpul căreia devine evident faptul că mama sau tata are dificultăți cu efectuarea activităților zilnice normale. Deși este esențial să discutați aceste subiecte înainte de producerea unei crize majore, trebuie să păstrați discuția în termeni relaxați. Fă-i pe părinții tăi să simtă că îi iubești și te preocupă viitorul lor.

Reține: să îți ajuți părinții să își planifice viitorul este important nu numai pentru starea lor de bine pe măsură ce înaintează în vârstă, ci va avea un impact pozitiv și asupra confortului tău emoțional.


Regula 70-40

Unele organizații și persoane implicate în domeniul vieții seniorilor recomandă ”Regula 70-40” care susține că, după ce părintele tău împlinește 70 de ani iar tu 40 de ani este momentul să aveți discuții despre îmbătrânire și despre viitor. Sfatul nostru este: bucură-te de aceste conversații întrucât îți oferă oportunitatea de a-ți cunoaște mai bine părinții.

Începerea acestei discuții este într-adevăr un cadou minunat pe care îl poți oferi părinților și întregii familii. Este un mod de a-ți onora părinții și de a-i ajuta să aștepte cu bucurie ceea ce urmează în viețile lor. Cel mai bun sfat este acela de a planifica cu atenție și de a gândi în detaliu aceste conversații pentru ca ele să fie cât mai pozitive și mai productive cu putință. Notează-ți ceea ce crezi că trebuie discutat pentru a avea un plan care să te ajute să conduci discuția pe direcția dorită și să îți amintești întrebările importante.

Dacă apare o criză și nimeni nu a deschis subiectul legat de ceea ce doresc părinții tăi, poate fi extrem de dificil să luați împreună deciziile corecte. Planificarea în avans poate evita bătăile de cap ulterioare. În mod ideal, ar trebui să faceți planul de viață la bătrânețe împreună cu părinții, înaintea producerii unei crize majore, cum ar fi o căzătură sau o boală gravă.

Este util să treci în revistă câteva concepte importante înainte de a planifica conversația cu părinții. Pregătirea pe care o faci în prealabil, combinată cu o abordare plină de respect și atitudine de susținere te va ajuta să găsești calea către rezultatul dorit și către soluțiile potrivite.


Pregătirea pentru conversația despre viața într-o rezidență pentru vârstnici

Încearcă să nu abordezi această oportunitate importantă drept o singură „DISCUȚIE”, ci mai degrabă ca pe o serie de discuții succesive. Abordează câte o chestiune pe rând, mai degrabă decât să încerci să ajungeți la o decizie după prima discuție. În felul acesta, conversația este mai puțin intimidantă, atât pentru tine cât și pentru părinții tăi. Ceea ce încerci să obții este o conversație fluentă, onestă despre tot ceea ce are legătură cu viitorul părinților tăi.

Nu este indicat să încerci să afli astăzi toate răspunsurile pe care le cauți. Probabil că nici măcar nu ai nevoie de un răspuns astăzi. Ce trebuie să faci este să pui temelia pentru a înțelege sentimentele, dorințele și nevoile părinților tăi. Vrei să obții și să împărtășești informații. Acest lucru se va petrece ușor, ușor, în timp. Nu e indicat să pui presiune asupra părinților tăi pentru a obține un „da” la cele mai importante întrebări încă de la prima conversație.

Fiți ”partener” în discuție, nu ”părinte”. Ca ”părinte”, tu ai toată răspunderea. Tu faci regulile. Tu stabilești agenda. Negocierea nu este necesară. Ca și ”partener”, aveți un interes reciproc și un obiectiv comun. În relația voastră se poate produce o transformare pe măsură ce purtați aceste conversații, dar nu trebuie să te consideri expert sau să crezi că „știi ce este mai bine” și să începi aceste conversații cu idei preconcepute.

Cel mai bine este să deschizi conversația atunci când părinții tăi, care avansează în vârstă, sunt destul de sănătoși, când, aparent, nu există motive de îngrijorare. În felul acesta aveți timp să construiți încet și să discutați despre fiecare domeniu al vieții și al sănătății lor, fără panică sau presiunea unei decizii iminente. Fă-ți un scenariu al discuției sau o prezentare generală pentru a avea niște repere și pentru a nu uita puncte importante. Nu este nevoie să le ai în fața ochilor, oricum, te vor ajuta să îți organizezi gândurile înainte de a începe conversația.


Planificarea conversațiilor

Este de dorit să începi aceste conversații la momentul potrivit. Asigură-te că părintele tău are timp să povestească și că tu ai timp suficient să asculți. Nu începe o conversație importantă dacă trebuie să pleci peste 5 minute.

Pentru a avea o conversație plină de respect este nevoie să investești timp și răbdare. Este important să creezi un fel de „spațiu sigur” în care ei se simt bine, în funcție de cum ar defini acest spațiu mama sau tatăl tău. Poate trebuie să fiți într-un loc neutru, poate la un restaurant liniștit ca să discutați despre casa lor sau despre unde vor dori să locuiască pe viitor. Poate este nevoie să fie prezenți și alți membrii ai familiei, dacă aceștia pot ajuta la crearea unui „spațiu sigur”, cum ar fi un frate, o rudă sau un prieten care îi face pe părinți să se simtă relaxați și în largul lor.


Aspecte cheie

Iată câteva aspecte cheie de avut în vedere când te pregătești să deschizi conversația despre planurile de viitor:

  • Începe printr-o observare și descriere a propriilor stări și dispoziții mentale și emoționale. Spune-le părinților prin ce treci tu. De ce dorești să aveți aceste conversații? Ce îți dorești pentru tine și pentru părinții tăi? Care sunt fricile și îngrijorările tale? Care ar fi cel mai bun scenariu? Ce vrei să se întâmple? Ce nu vrei să se întâmple?
  • Un mod de a deschide o conversație este punând o întrebare de genul: „Tată, mă gândesc că ți-e greu să te descurci singur cu întreținerea casei, mâncarea, medicamentele.. – ce zici?”. Sau ”Mamă, știi că săptămâna asta când te-am sunat toată ziua și nu ai răspuns pentru că nu ai auzit telefonul am fost foarte îngrijorată să nu fi pățit ceva. Oare ce am putea face să prevenim astfel de situații viitoare?”.
  • Contactează-ți frații, surorile și pe toți membrii familiei care ar trebui să ia parte la discuție pentru a stabili cum și când să aveți discuția cu părinții. Chiar dacă ei nu pot fi prezenți este bine să colaborezi cu membrii familiei, să afli părerea lor și să știți că vă sprijiniți reciproc pe parcursul procesului de îmbătrânire a părinților voștri.
  • Pune-te în locul părinților tăi. Fii sensibil, drăguț și empatic. Deschide conversația cu respect și grijă. Întreabă-i ce mai fac. Întreabă-i dacă încă mai pot face lucrurile pe care vor să le facă. Arătați-le că vă pasă de cum o duc, cum se simt în legătură cu propria înaintare  în vârstă și cum vor ei să arate restul vieții lor.
  • Fii pregătit să asculți. Uneori, îți va fi teamă să auzi ce simt părinții deoarece te confrunți cu propria îmbătrânire și este normal să fie așa. Lasă-i să vorbească și să știe că îi asculți. Fii deschis să pui întrebări și să asculți răspunsul complet înainte de a oferi o părere sau un sfat. Ascultarea indică respect – un ingredient cheie pentru un rezultat de succes.

Deși unele lucruri este mai bine să fie lăsate nespuse, o discuție cu părinții tăi despre îmbătrânire nu este unul din ele. De fapt, atunci când vine vorba despre discuția legată de viața într-o comunitate pentru seniori ai putea spune că în fiecare zi ți se pare că este prea devreme, asta până când ajunge să fie prea târziu, din păcate. Așa am putea descrie circumstanțele în care mulți dintre noi se află atunci când realizăm schimbările majore cu care ne confruntăm în cazul părinților noștri pe măsură ce îmbătrânesc.

De aceea, personalul de la Valea Izvoarelor Senior Living este aici să te ajute pe tine și pe părinții tăi să începeți un dialog AZI. Această conversație vă va ajuta să planificați ca o familie unită tranziția naturală către o vârstă înaintată și să găsiți ÎMPREUNĂ soluția potrivită de viață.