Cele mai frumoase lucruri din lume nu pot fi văzute sau atinse, ci pot fi doar simțite cu inima.
Antoine de Saint-Exupéry – „Micul Prinț”
.
Prietenia este unul dintre acele lucruri ce pot fi doar simțite cu inima.
Cu câteva decenii în urmă, studiile științifice demonstrau ceea ce inima știa dintotdeauna: că iubirea și relațiile interumane bazate pe afecțiune sunt vitale pentru ca omul să trăiască și să se dezvolte sănătos. A oferi și a primi grijă și atenție este esențial pentru echilibru și pentru starea noastră de bine, iar înaintarea în vârstă face ca acest lucru să fie cu atât mai important.
Firea omului fuge de singurătate, iar inima caută mereu legături sufletești apropiate și sincere, care să-i fie izvor de bucurie, sprijin și bună înțelegere. Prietenia dă mai multă strălucire împrejurărilor fericite și le alină pe cele grele.
Dacă unii oameni ne sunt prieteni pe viață, alții ne sunt prieteni de circumstanță. După ce copiii au crescut și activitatea profesională s-a încheiat, se schimbă și unele dintre contextele de viață care obișnuiau să fie o sursă de prieteni în viața noastră. Și pentru că unele dintre lucrurile pe care le avem în comun cu ceilalți se schimbă și ele, apare nevoia de a ne face prieteni noi. Vestea bună este că acum avem mai mult timp să ne și bucurăm de ei.
CONSTANTIN TĂNASE ȘI CHARLIE CHAPLIN
Poveste și citate din cartea „Tănase” de Ioan Massof și Radu Tănase, publicată la Editura Meridiane, București, 1967
Constantin Tănase și Charlie Chaplin s-au cunoscut întâmplător, într-o seară când au luat amândoi masa la restaurantul „El Garon” din Paris. Chaplin a dansat, iar lumea l-a aplaudat. Tănase, admirator al lui Chaplin, l-a aplaudat, de asemenea. Ceva mai târziu, a invitat-o și el la dans pe actrița Mia Apostolescu.
Tănase dansa cu multă naturalețe. La „corpul ușor aplecat înainte, cu umerii puțin ridicați – adăugați-i capul expresiv, în care ochii jucau și ei după muzică, pașii mari și elastici și veți putea ușor înțelege de ce peste câteva minute parchetul de dans rămăsese aproape gol, ceilalți dansatori preferând să-l privească pe acest ciudat, dar excepțional dansator. Printre cei care îl admirau pe Tănase era și Chaplin, care simțise de îndată că Tănase nu-i un consumator oarecare.”
Curios, Chaplin l-a întrebat pe un ospătar cine este acest dansator captivant. Ospătarul i-a spus că cel mai probabil Tănase este un american excentric, dar apoi s-a dus la Tănase și i-a comunicat interesul lui Chaplin.
„American? Asta-i bună, sări Tănase, te rog să te duci imediat și să-i spui că sunt român…înțelegi…roumain…artist din București…Bucarest…comprenez? Chelnerul s-a executat întocmai și cei doi actori s-au întors, zâmbind, unul spre altul. În clipa următoare, cum mesele nu erau prea depărtate, amândoi se apropiară și-și strânseră mâinile:
– Tănase!
– Chaplin!
Apoi, la îndemnul discret al orchestrei, ce urmărise scena, atât Tănase, cât și Chaplin și-au invitat din nou partenerele, dansând încă o dată, spre satisfacția publicului care i-a aplaudat îndelung.”
Ca să-ți faci prieteni, fă ce chiar îți place să faci
Povestea lui Constantin Tănase și Charlie Chaplin ne arată că atunci când faci ce-ți place ești remarcat de oameni asemeni ție. Ei se vor bucura să te cunoască și veți trăi momente frumoase și interesante împreună. Unde-s doi bucuria crește, așa că e plăcut să ai bucurii comune cu prietenii tăi.
Astfel, în loc să te ocupi cu lucruri care doar fac timpul să treacă, alege să faci ceva ce chiar îți place. Când faci ce-ți place te simți bine în pielea ta, ai poftă de viață, lumină în ochi și zâmbet pe față. Astfel captezi atenția celor din jur, ești o companie agreabilă, oamenii se bucură de prezența ta și doresc să te aibă alături. Inima deschisă deschide orice cale, așa că drumul spre prietenie va fi ușor de străbătut.
Ca să-ți găsești prieteni, mai întâi trebuie să-i cauți
Speri ca într-o bună zi să auzi o bătaie în ușă și cineva să-ți spună: Am auzit că aici locuiește o persoană foarte interesantă și tare mi-aș dori s-o cunosc? Să te aștepți la asta nu e de folos, așa că pornește în căutare. Deja știi că tot ce e important în viață se face cu speranță, încredere și implicare. Așa că va trebui să ai inițiativă, să treci la fapte și să-i dedici prieteniei timp, energie, curaj și încredere.
Astfel, caută să faci ce-ți place, pentru că asta te va aduce în aproprierea unor oameni asemănători ție, alături de care vei putea trăi experiențe frumoase și interesante. Mergi în locuri unde se practică activități care prilejuiesc întâlnirea mai multor oameni: poate îți place să dansezi, să coși sau să citești; poate îți place să te plimbi sau să călătorești; poate faci sport sau îți place să gătești. Poate preferi muzeele, natura sau prăjiturile. Poate îți dorești să le fii de folos celorlalți și te implici în acțiuni de voluntariat sau de mentorat.
Participă la astfel de activități și întâlniri sau, de ce nu, organizează-le chiar tu!
Fă-ți prieteni de vârste diferite, cu personalități și preocupări diferite
Diversitatea prietenilor te va ține mereu conectat la bogăția vieții. Prietenii de vârste diferite, pasionați de fel și fel de lucruri, cu talente și cu experiențe de viață variate îți vor fi sursă de inspirație, de cunoaștere, de putere și de înțelepciune. Iar când vei avea nevoie de un sfat sau de o părere, vei găsi mereu pe cineva potrivit să ți le ofere.
Fii tu un bun prieten
Ca să ai prieteni buni trebuie ca mai întâi să fii tu unul. Nu poți găsi prieteni dacă ești supărat pe prietenie. Așa că apropie-te de oameni cu inima deschisă. Și ține minte: unde-s doi bucuria crește, unde-s mai mulți se înmulțește.
A scoate prietenia din viaţă e ca şi cum am scoate soarele din lume. Prietenia se strecoară, nu ştiu cum, în viaţa tuturor şi nu îngăduie nici unui fel de existenţă să se lipsească de ea.
Cicero