Exercițiile fizice regulate sunt unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru sănătatea noastră, la orice vârstă. Acestea pot combate boli, pot controla greutatea și pot îmbunătăți considerabil și constant starea noastră de spirit.
Cu toate acestea, tipul de exercițiu pe care îl alegem contează, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Așadar, pentru adulții în vârstă, exercițiile cu impact redus sunt cele mai bune, deoarece pun mai puțină presiune asupra articulațiilor și reduc la minimum șansele unei accidentări, oferind în același timp multe beneficii minții și corpului.
Asta face ca mersul pe jos să fie exercițiul perfect la o vârstă înaintată. Iar vestea bună? Este la îndemâna tuturor!
Mersul pe jos este ideal pentru corp
Mișcarea este componentă esențială a unui stil de viață sănătos și devine un factor și mai important pe măsură ce îmbătrânim, deoarece ajută extrem de mult la prevenirea afecțiunilor de sănătate strâns legate de înaintarea în vârstă.
De exemplu, mersul pe jos scade tensiunea arterială și încetinește ritmul cardiac. Ambele sunt elemente importante în reducerea riscului de boli de inimă. Mersul pe jos ajută, de asemenea, la creșterea capacității organismului de a procesa glicogenul, un combustibil energetic, și de a controla excesul de zahăr din sânge, ajutând astfel la prevenirea diabetului. În plus, mersul pe jos e o modalitate excelentă de a menține o greutate sănătoasă și protejează organismul de inflamația cronică, un factor care duce adesea la apariția bolilor.
Și chiar dacă nu ai fost extrem de activ în trecut, făcând mișcare chiar și mai târziu în viață, poți reduce considerabil riscul unui accident vascular cerebral.
Mersul pe jos este extrem de bun pentru minte
Odată ce începem o rutină de mers pe jos, este posibil să observăm instant cum se îmbunătățește starea noastră de spirit și bunăstarea mentală. Și asta nu e tot!
Mersul pe jos în mod regulat poate extinde dimensiunea hipocampului, cel care e responsabil pentru memorie. De asemenea, poate îmbunătăți calitatea somnului și reduce depresia, avantaje clare la o vârstă înaintată, deoarece tocmai problemele de somn și depresia sunt extrem de frecvente la adulții în vârstă.
Cercetările de asemenea sugerează că mersul pe jos poate îmbunătăți deficiența cognitivă ușoară, care, deși nu este demență, este o afecțiune medicală care duce la un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer.
Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele motive pentru care mersul pe jos aduce beneficii sănătății creierului.
Iar pentru un boost asupra sănătății emoționale, noi recomandăm, atunci când este posibil, ieșitul la plimbare alături de un prieten drag sau un membru al familiei.
Alte beneficii ale mersului pe jos
- Crește condiția fizică a inimii și plămânilor
- Scade riscul apariției unor cancere (de exemplu, cancerul de colon)
- Îmbunătățește funcția sistemului imunitar
- Întărește oasele și tonifică musculatura
- Îmbunătățește echilibrul și coordonarea
- Reduce stresul
- Stimulează creativitatea
Plimbările lungi sau scurte, parte din programul săptămânal la Valea Izvoarelor
La Valea Izvoarelor recunoaștem aceste beneficii și adăugăm mersul pe jos în rutina de sănătate a rezidenților noștri. Iar aceste plimbări, scurte sau lungi, ne cad și nouă extrem de bine. Mai ales acum când natura începe să prindă viață, iar păpădiile ne colorează atât de frumos curtea rezidenței.
Să aveți o primăvară cât mai activă!