fbpx
Măsuri de siguranță preventive pentru rezidenți și vizite. Află mai multe

24 oct., 2019

Interviu – Despre serviciile de îngrijire cu Nicoleta, colega noastră de la Departamentul de Îngrijire

Nicoleta Damaschin face parte din echipa de Îngrijire a Rezidenței Valea Izvoarelor din anul 2015. Felul în care se ocupă de vârstnicii pe care îi are în grijă a făcut…

Nicoleta Damaschin face parte din echipa de Îngrijire a Rezidenței Valea Izvoarelor din anul 2015. Felul în care se ocupă de vârstnicii pe care îi are în grijă a făcut să fie apreciată nu doar de colegi, fiind nominalizată în mod frecvent de Asistentele Șefe pentru premiul lunar acordat celor mai bune Îgrijitoare, ci și de rezidenți.

Am stat de vorbă cu Nicoleta despre munca ei la Rezidență:

Cum reușești să îți păstrezi zâmbetul pe buze în fiecare zi?

Am observat că oamenii din jurul meu îmi răspund la fel. Când eu le zâmbesc ei îmi întorc zâmbetul așa că încerc să nu uit acest lucru nici în momentele mai grele ale zile. În plus, mă ajută și faptul că sunt în general o persoană optimistă.

Munca de îngrijire a unei persoane vârstnice, de cele mai multe ori cu probleme de sănătate este solicitantă, nu doar fizic ci și emoțional. De unde vine energia de care ai nevoie pe tot parcursul zilei?

Mie îmi plac oamenii, îmi place să fiu în mijlocul lor și să le aflu poveștile. Iar atunci când știu că mi-am făcut treaba, și vârstnicii se plimbă prin curte sau stau la aer mă pot bucura de compania lor, pot să îi ascult, îi provoc să își amintească bancuri sau lucruri legate de meseriile lor. Când sunt aici nu pot să nu mă gândesc la părinții mei și la cum aș vrea să fie ei tratați și atunci nici un efort nu e prea mare.

Ce calități trebuie să aibă cineva care își dorește să facă muncă de îngrijire?

Nu cred că poți să ai grijă de persoane vârstnice dacă nu ai răbdare. E important să fii pozitivă și să îți dorești să le aduci mici bucurii acestor oameni care ajung să depindă de tine.

Serviciile de îngrijire nu pot fi puse pe pauză așa că se întâmplă să îți petreci Sărbătorile alături de vârstnici. Cum se simte Crăciunul la Valea Izvoarelor?

Da, sigur că ne petrecem cel puțin o parte din zilele de Sărbătoare la Rezidență, însă sunt tot zile speciale. Și aici vin colindători, avem brad, decorațiuni și o emoție care e adusă de Sărbătoarea Crăciunului. Ne petrecem atât de mult timp împreună cu colegele și cu vârstnicii de-a lungul anului încât nu se poate să nu ne bucurăm să îi avem alături și în zile de sărbătoare.

Ce crezi că ar trebui să știe familiile vârstnicilor atunci când se gândesc la soluția de îngrijire instituționalizată?

Într-o Rezidență vârstnicilor nu le lipsește niciodată compania. Eu cred că singurătatea este mai grea decât o sănătate șubredă. Eu văd Rezidența ca pe un furnicar în care este mișcare continuă și fiecare are rolul lui, chiar și vârstnicii. Generația lor a fost obișnuită să se viziteze cu vecinii, poate chiar mai mult decât cu rudele. Aici vecinii sunt la doi pași iar noi încercăm să le ușurăm viața și să facem pentru ei lucrurile pe care nu le mai pot face singuri.

Ne bucurăm să avem în echipa Valea Izvoarelor oameni dedicați așa cum este Nicoleta Damaschin!