Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mult mai vulnerabili la probleme care ne pot afecta sănătatea și în general, starea de bine.
Prin urmare, orice activitate care ne ajută să ne menținem vigoarea și zâmbetul pe buze este esențială.
O activitate cu foarte multe beneficii? Joaca!
Știm deja că joaca este esențială în dezvoltarea copiilor. Aceasta le permite să își folosească creativitatea în timp ce își dezvoltă imaginația, dexteritatea, forța fizică, cognitivă și emoțională. Dar iată că numeroase studii ne arată că joaca vine cu extrem de multe beneficii chiar și pentru adulții în vârstă:
- Joaca are puterea de a ajuta la îmbunătățirea funcției creierului și de a preveni problemele de memorie. În special jocurile de cărți și cele de societate, deoarece stimulează creierul prin numere, litere, culori.
- Interacțiunea socială care vine la pachet cu jocurile în echipă sau jocurile de societate pot ajuta, de asemenea, să prevină stresul și depresia. Consecvența oferită de întâlniri, respectivi jocuri regulate ajută la prevenirea izolării și singurătății. Iar discuțiile și interacțiunea cu ceilalți în timpul jocului sunt, de asemenea, o oportunitate fantastică de a-i cunoaște pe cei din jurul nostru mai bine și de a aprofunda prietenii în anii de aur.
- Joaca declanșează eliberarea de endorfine, substanțele chimice naturale ale organismului responsabile de starea noastră de bine. „Homonii fericirii” au puterea de a îmbunătăți funcțiile minții conștiente și inconștiente, lăsând o persoană să se simtă veselă, plină de compasiune și, în cele din urmă, mulțumită.
- Dezvoltarea unei naturi jucăușe ne poate ajuta să preluăm un control mai bun în viitoare situații stresante.
- Crearea unor momente distractive poate fi o modalitate de a ne întări sistemul imunitar, de a reduce șansele de îmbolnăvire și de a minimiza durere fizică.
- Jocurile în general promovează o viață ceva mai independentă, activitate fizică uneori, socializare, prietenie.
Așadar, nu sta pe gânduri. Ține-ți mintea activă și câțiva prieteni aproape și alege unul din jocurile de mai jos ca activitate săptămânală:
- Bingo
- Rummy
- Șah
- Table
- Domino
- Cărți
- Cuvinte înlănțuite (sau Fazan)
- Monopoly