Odată cu înaintarea în vârstă, în ciuda experienței de viață și de ce nu a înțelepciunii acumulate, stresul ca și fenomen dar mai ales modalitățile prin care reușim să îl gestionăm rămân o provocare.
În contextul unui cumul de alte probleme de sănătate, efectele stresului asupra organismului pot fi severe: creșterea tensiunii arteriale, dureri de cap, accentuarea problemelor cardiace sau digestive, creșteri ale glicemiei, etc.
Din fericire există o paletă largă de instrumente, la îndemâna oricui, care ne pot ajuta să luptăm cu stresul. Ne revine nouă, celor mai tineri, sarcina să ne asigurăm că vârstnicii pe care îi avem în preajmă sunt conștienți de ele:
Mișcarea
Încurajați-vă părinții să facă mișcare, atât cât le permite starea de sănătate: să participe la ședințe de gimnastică, fie ea și medicală, să se întâlnească cu prietenii sau cu nepoții pentru un joc cu mingea (de tenis, ping pong, fotbal sau popice), sau pur și simplu să facă plimbări (stabiliți împreună cu ei un program – un traseu pe care trebuie să îl parcurgă zilnic, indiferent dacă discutăm despre traversarea curții sau a orașului).
Păstrați-vă simțul umorului
De multe ori discuțiile pe care le avem cu persoanele în vârstă se concentrează pe felul în care problemele de sănătate îi afectează, pe limitele pe care le au din cauza bătrâneții. E important să ne focusăm pe lucruri pozitive, să râdem împreună , chiar și de noi înșine :), să îi încurajăm să urmărească programe distractive la TV, în schimbul programelor de știri care nu fac decât să le adâncească temerile si suspiciunile.
Țineți un jurnal
Atunci când sunt așternute pe o bucată de hârtie, problemele capătă o altă perspectivă. Ne este mai ușor să le împărțim pe categorii și să constatăm că în locul unui obstacol uriaș, de netrecut, avem în față o mulțime de provocări care pot fi depășite, poate cu puțin ajutor.
Ne este de asemenea mai greu să conștientizăm toate lucrurile pozitive care ni se întâmplă și de aceea, dacă ne propunem să notăm în fiecare zi cel puțin un lucru pentru care suntem recunoscători, în timp va deveni mai ușor să ne concentrăm pe aspectele pozitive, prezente cu siguranță în viața fiecăruia dintre noi.
Muzica
Asigurați-vă că le este ușor să aibă acces la melodiile preferate. Muzica are o mulțime de beneficii, reușește să ne transpună într-un alt timp și într-o altă stare.
Tehnici de relaxare
Învățați și aplicați împreună câteva tehnici de relaxare: respirația profundă, aromaterapie sau bucurați-vă pur și simlu de un ceai fierbinte! Beneficiile pentru părinții dumneavoastră vor fi duble: se vor bucura de timpul petrecut împreună și în același timp se vor elibera de ceea ce îi apasă în momentul respectiv.
Viață trăită în comunitate, așa cum este cea de la Rezidența Valea Izvoarelor, ne permite să căutăm împreună soluții de gestionare a stresului, ale cărui cauze sunt de multe ori comune.