Îngrijirea unei persoane diagnosticate cu demență este o experiență încărcată de emoții și plină de provocări însă poate face diferența în creșterea calității vieții celor dragi.
Familia celui diagnosticat devine și ea o victimă a acestei boli. Pe lângă emoțiile generate de procesul de acceptare a bolii, aparținătorii sunt puși în situația să gestioneze noua realitate și din punct de vedere administrativ, pe măsură ce boala progresează și gradul de dependență crește.
Ceea ce ne dorim este ca, prin tot ceea ce facem ca și îngrijitori, să asigurăm independența și încrederea în sine a vârstnicilor care se confruntă cu această boală, pentru cât mai mult timp.
CE TREBUIE SĂ ȘTII?
- Rutina înseamnă siguranță!
- Simplifică viața pacientului! Odată cu scăderea numărului deciziilor zilnice pe care vârstnicul trebuie să le ia cresc șansele pentru o viață cât mai ordonată și lipsită de anxietate.
- Ajută-l să-și păstreze demnitatea și autonomia!
- Evită să vorbești în prezența sa de boală!
- Orice conflict reprezintă un stres inutil!
- Evită să îi arăți greșelile!
- Păstrează-ți umorul! Acesta te va ajuta să treci mai ușor peste momentele dificile.
- Crează-i un mediu sigur! Tulburările de memorie și cele fizice cresc riscul de accidente casnice.
- Exercițiile de gimnastică ajută la conservarea capacităților fizice și intelectuale!
- Comunică cu bolnavul! Verifică periodic măsura în care îi sunt afectate vederea și auzul, vorbește tare și clar, învață să îi înțelegi limbajul corporal!
- Folosește-te de trucuri pentru a-l ajuta să memoreze și să se orienteze!
- Nu-i modifica tabieturile, pe cât este posibil!
- Oferă-i suport pentru efectuarea igienei personale și nu prelua în totalitate această sarcină, pentru cât mai mult timp posibil! Lasă-l, de exemplu, să facă baie singur și veghează la securitatea sa oferind în același timp un climat agreabil și destins.
- Ușurează-i îmbrăcatul! Pregătește-i hainele și evită închizătorile complicate.
- Atenție la problemele generate de incontinență! Controlează consumul lichidelor seara, fixează un orar pentru mersul la toaletă și lasă ușa toaletei marcate deschisă, ca să fie ușor accesibilă.
- Atenție la alimentație! Asigură-te că hrana este suficientă și adecvată, îndepărtează obiectele tăioase, taie în bucăți mici alimentele și amintește-i, dacă e nevoie cum se mănâncă.
- Tulburările de somn ale vârstnicilor sunt principala cauză de epuizare a celor care oferă îngrijire! Evită somnul de peste zi și faceți împreună plimbări lungi.
- Atenție la securitate! Vârstnicii pleacă adesea de acasă și riscă să se piardă! Indicat este să aibă o brățară de identitate iar casa să fie amenajată în așa fel încât să-i fie greu să iasă fără să fie văzut de îngrijitor.
- Atenție la comportamentul agresiv! Rămâi calm și încearcă să îi atragi atenția către o activitate care îl relaxează în mod obișnuit.
- Vârstnicii cu demență pot deveni deprimați și anxioși! Fii disponibil și oferă-i suport!
William Utermohlen, Autoportret al unei persoane diagnosticate cu Alzheimer.