fbpx
Măsuri de siguranță preventive pentru rezidenți și vizite. Află mai multe

19 ian., 2021

Vaccinul împotriva COVID-19. Mituri și adevăruri

Rezidența Valea Izvoarelor se încadrează în prima etapă a campaniei de vaccinare, care, pe lângă personalul de îngrijire din centrele rezidențiale, mai include și persoanele care activează în domeniul sanitar,…

Rezidența Valea Izvoarelor se încadrează în prima etapă a campaniei de vaccinare, care, pe lângă personalul de îngrijire din centrele rezidențiale, mai include și persoanele care activează în domeniul sanitar, în farmacii și în clinici. Persoanele doritoare s-au programat și își așteaptă rândul, în timp ce unele deja au fost vaccinate.
Cu toate că OMS recomandă vaccinarea populației împotriva COVID-19 ca fiind cea mai eficientă soluție pentru stoparea pandemiei actuale, încă sunt multe discuții referitoare la siguranța vaccinurilor scoase pe piață. Pentru a lua o decizie corectă, este important să facem diferența între informațiile adevărate și cele false care circulă în mediul online și nu numai.
Iată câteva afirmații despre vaccinurile COVID-19 care creează confuzie, urmate de explicațiile oamenilor de știință și a instituțiilor responsabile:

„Prea puțini oameni s-au vaccinat împotriva COVID-19 ca să ne dăm seama dacă vaccinul este într-adevăr sigur”

Pe lângă persoanele voluntare care s-au vaccinat în cadrul etapelor de dezvoltare a vaccinului, numărul persoanelor care s-au vaccinat după aprobarea lui deja trece de ordinul milioanelor, iar din punct de vedere statistic, efectele secundare sunt rare sau foarte rare.
Orice medicament nou, inclusiv vaccinul, trece printr-un proces standard, împărțit în mai multe etape de studii clinice înainte de a fi aprobat punerii pe piață. Deși COVID-19 este considerat o urgență de sănătate publică, s-au respectat toate etapele dezvoltării și autorizării unui vaccin. De exemplu, în faza I a testelor clinice sunt necesari 20-100 de voluntari, în faza II câteva sute, iar în faza III cel puțin 1000. Vaccinul dezvoltat de Pfizer&BioNTech, care s-a aprobat și în România, are înscriși  mai mult de 44000 de participanți în studiile clinice.


„Vaccinul nu a apărut de suficient de mult timp încât să aflăm toate posibilele efecte secundare”

Înainte ca orice vaccin să fie autorizat, o perioadă de cel puțin 2 luni este acordată studierii posibilelor efecte secundare. Este mult prea puțin probabil ca orice efect advers să apară după 8 săptămâni. Vaccinurile împotriva COVID-19 care au fost autorizate în regim de urgență, au respectat această perioadă de 8 săptămâni.


„Dacă am avut deja COVID-19 nu mai am nevoie de vaccin”

De fapt, nu se știe suficient de mult despre imunitatea naturală pe care o căpătăm în urma infectării sau despre imunizarea prin vaccin. Durata și calitatea protecției împotriva reinfectării variază de la o persoană la alta. Specialiștii recomandă imunizarea întregii populații, din moment ce există dovezi că este posibilă o reinfectare după trecerea unei perioade de aproximativ 90 de zile de la infectarea inițială. Dacă doriți să vă vaccinați, dar tocmai ce ați contactat virusul, este recomandat să așteptați aproximativ 3 luni, perioadă în care sunteți imunizat natural.


„Procesul de dezvoltare și autorizare a vaccinului a fost grăbit și a omis etape importante”

În primul rând, trebuie să înțelegem următorul lucru: chiar dacă pandemia de coronavirus a început să ne afecteze viața de zi cu zi prin martie 2020, studiile pentru dezvoltarea tratamentelor și a vaccinurilor au început deja din ianuarie 2020. În al doilea rând, autorizarea folosirii pe piață a acestor vaccinuri într-un timp atât de scurt se datorează eficacității omenilor de știință și a resurselor imense alocate în acest sens. Este prima dată în istoria medicinei când au fost implicate și alocate atâtea resurse pentru dezvoltarea unui vaccin pentru o singura patologie.


„Vaccinul împotriva COVID-19 alterează ADN-ul”

Nu. Specialiștii ne asigură că vaccinurile nu au cum să schimbe ADN-ul unei persoane. ARN-ul mesager (un mic fragment din materialul genetic al virusului) nu are nicio legătură cu ADN-ul uman. Singurul lucru pe care îl face acest ARN mesager este să declanșeze producerea anticorpilor în organism.
În România, precum și în restul lumii, vaccinul împotriva COVID-19 este gratuit, voluntar și sigur.
Foto: Profimedia Images