fbpx

Excursii săptămânale

Cum ați aflat de noi?
X
Aplica
Vreau să primesc noutăți despre Valea Izvoarelor (Completând acest formular îmi exprim acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Vezi politica de confidențialitate).
Cere informații

Ieșim din rutină

 

O viață activă, contactul cu persoane noi, trăirea sau retrăirea unor experiențe diferite de activitățile uzuale ne aduc tuturor o stare de bine și un plus de energie.

Iată de ce organizăm excursii săptămânale, în locații diverse.


Municipiul Tîrgu Mureș

 

Uneori, după liniștea și calmul pe care ți-l oferă o locație cum e Valea Izvoarelor, rezidenții noștri își doresc sa simtă energia și agitația unui oraș. Atunci ne îndreptăm spre Tg Mureș și vizităm:

  • Cetatea medievală din sec. XVII, restaurată recent, unde ne place să ne plimbăm pe alei înconjurate de flori, să ne imaginăm viața cu câteva secole înainte dar și să savurăm o cafea bună
  • Platoul Cornești, locația unde ne încărcăm cu voie bună pentru că acolo, înconjurat de pădure găsim un parc de joacă plin de copii de toate vârstele. Ne molipsim și noi și nu ratăm nici Grădina Zoologică, a doua din ţară ca întindere şi varietate a speciilor cu peste 500 de animale de care ne minunăm

Lăcașurile de cult din zonă

 

Mănăstirile sau bisericile din zonă sunt locații încărcate de emoție pe care mulți dintre rezidenții Valea Izvoarelor vor să le viziteze.

Mănăstirile Dumbrava și Râmeți din județul Alba, Mănăstirea Recea din județul Mureș, Catedrala din Tîrgu Mureș sau Catedrala de la Blaj sunt locuri unde regăsim împreună clipe de liniște, de reculegere și de senin. Ne bucurăm împreună de arhitectura acestor locuri sfinte, de picturi și obiecte de cult vechi, de contactul cu cei ce le slujesc, de spațiul care le înconjoară și de ieșirea în aer liber.

 


Cetatea medievală din Sighișoara

 

Printre mulțimea de turiști care vizitează zilnic singura cetate medievală locuită din lume se află și rezidenții Valea Izvoarelor . Mulți dintre vârstnici nu sunt străini de acest loc și ne mărturisesc că atunci când ajung la Turnul cu Ceas simt că timpul se dă înapoi și odată cu el dispar pentru puțin și grijile pe care le mai au uneori.

Ne plimbăm printre străzile cetății cât ne susțin articulațiile și apoi ne recompensăm cu un ceai sau o înghețată, alături de mulțimea de oameni, încântați și ei de acest loc minunat, încărcat de istorie.


Grădina botanică din Cluj Napoca

 

Uneori doamnele Rezidenței își doresc pur și simplu să se plimbe printre flori și atunci nu întârziem să planificăm o excursie la Grădina botanică din Cluj. Avem de parcurs 80 de km pentru asta însă rezidenții noștri ne asigură că merită așteptarea.

Sute de specii de flori, unele pe care le-au cultivat și ei în grădină și altele pe care nu le-au mai văzut niciodată sunt un motiv suficient de încântare.


Sovata

 

Câte dintre persoanele vârstnice n-au ajuns măcar odată în stațiunea Sovata? Mirosul sărat din jurul lacului Ursu trezește nostalgii. E adevărat, stațiunea s-a schimbat în ultimii 20 de ani și a devenit un furnicar, plin cu turiști. Întâlnim mai multe terase însă natura, lacurile și pădurea au același farmec! Amintirile și discuțiile pe care rezidenții le au după o vizită la Sovata e un semn clar pentru noi: trebuie să revenim acolo de câte ori avem ocazia.

 


Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia

 

Cetatea din Alba Iulia, împreună cu porțile ei impresionante, cu statuile, busturile și monumentele istorice, cele două Catedrale și aleile întortocheate reprezintă una din destinațiile favorite ale rezidenților Valea Izvoarelor. Încercăm să ajungem aici cât mai des, atât vara, când timpul e ideal pentru plimbare dar și iarna, când Cetatea e luminată și împodobită cu decorațiuni de sezon.

Vârstnicii spun că atunci când trec de Poarta Cetății redevin turiști!


Domeniul Dracula din Daneș

 

Efectul pozitiv pe care animalele îl au asupra stării de sănătate atât fizică dar mai ales emoțională și psihică este evident. Într-unul din satele săsești din jud. Mureș am găsit Domeniul Dracula, cu o herghelie de cai și de ponei, care pot fi mângâiați și care trezesc atâtea senzații și emoții pozitive vârstnicilor.

Vizităm Domeniul Dracula din Daneș în primul rând pentru starea de bine pe care ne-o dă apropierea de aceste animale nobile dar și pentru cafeaua bună pe care o are restaurantul din incintă și pentru plimbarea prin mica grădină zoologică.

 

Muzeul pălăriilor de paie din Crișeni

 

 

În jud. Harghita, într-o casă țărănească tradițională cu prispă, construită cu 150 de ani în urmă, se află singurul muzeu al pălăriilor de paie din țară.

E o adevărată distracție pentru rezidenți să încerce și să se fotografieze cu una din sutele de pălării expuse: pălăria de mireasă – unică în țara noastră, pălăria cu solniță, pălării mexicane, pălării de pescar, de vânător, de gospodar. Iar apoi, desigur, ne relaxăm în foișorul din curtea muzeului, de multe ori plină de copii, veniți și ei în excursie.


Casa Fluturilor Tropicali Vii din Praid

 

Rezidenții Valea Izvoarelor își doresc uneori și experiențe noi. Desigur că susținem întru totul această dorință, mai ales că atunci când suntem puși într-o situație diferită de cele cu care ne-am obișnuit, suntem mai alerți și mai receptivi.

O locație aflată la o distanță rezonabilă de Valea Izvoarelor care ne oferă această posibilitate este Casa Fluturilor Tropicali din Praid, jud. Harghita.

Aici, într-o încăpere frumos amenajată, care se reconstruiește în fiecare vară găsim o mulțime de fluturi multicolori. Entuziasmul și surpriza cu care vârstnicii urmăresc micile făpturi care zboară în jurul lor e de neprețuit. Nici un alt loc nu ne permite să fim atât de mult parte din spectacolul naturii și nu doar spectatori de pe margine.

 


Muzeul etnografic din Reghin

 

Nimic nu aduce trecutul în prezent mai mult decât un muzeu etnografic. Persoanele vârstnice își petrec mult timp rememorând vremurile trecute și puțini sunt aceia care nu au avut parte de experiența traiului la țară, cel puțin o perioadă de-a lungul vieții.

La Reghin, în jud. Mureș regăsim, în curtea Muzeului etnografic, case țărănești, moară, teascuri și presă de ulei, o biserică de lemn și mult spațiu verde. O după-amiază petrecută acolo este ca o călătorie în timp și suntem bucuroși să o facem împreună cu rezidenții Valea Izvoarelor.