fbpx
Măsuri de siguranță preventive pentru rezidenți și vizite. Află mai multe

31 aug., 2023

O toamnă fără griji pentru seniori: 4 sfaturi utile pentru a depăși cu ușurință tranziția anotimpurilor

Tranziția dintre vară și toamnă are un farmec aparte, nu-i așa? Spectacolul pe care ni-l oferă natura în această perioadă ne încântă tuturor privirea și ne aduce pace în suflete….

Tranziția dintre vară și toamnă are un farmec aparte, nu-i așa? Spectacolul pe care ni-l oferă natura în această perioadă ne încântă tuturor privirea și ne aduce pace în suflete. Cine poate rezista, până la urmă, miresmelor de mere și scorțișoară, aerului răcoros și peisajelor superbe specifice toamnei?

Ei bine, pentru mulți dintre noi, tranziția vară-toamnă reprezintă un moment dulce de bucurie și reflecție, însă această perioadă vine cu provocările sale. În general, cei mai afectați de schimbările de anotimpuri sunt seniorii, dar există numeroase practici pe care le puteți adopta pentru a le face față cu ușurință.

Dacă ați observat că ați fost mai somnoroși, apatici sau chiar morăcănoși în ultimele zile, nu este cazul să vă îngrijorați! Am pregătit pentru voi o listă cu soluții pentru toate dificultățile pe care le-ați putea întâmpina.

Și noi, la Valea Izvoarelor Senior Living, luăm măsuri pentru a ne asigura că rezidenții noștri trec cu bine peste această perioadă. Iată ce funcționează de minune în rezidențele noastre!

Cum combatem cu ușurință efectele tranziției vară-toamnă

1. Alergiile de toamnă

Alergiile de toamnă pot fi deosebit de problematice pentru vârstnici, având în vedere că pot agrava alte afecțiuni cronice. Iată cum se pot manifesta acestea la dumneavoastră sau la o persoană dragă:

 • Ochi roșii însoțiți de senzația de mâncărime,
 • Tuse sau respirație șuierătoare,
 • Strănuturi frecvente,
 • Oboseală sau letargie,
 • Dificultăți cognitive.

Alergiile de toamnă pot fi ținute sub control cu ajutorul medicamentelor antihistaminice recomandate de către medicul specialist, după un control amănunțit. Este important să vă asigurați că nu intrați în contact cu substanțele la care sunteți alergici și să luați toate măsurile de precauție necesare.

2. Scăderea sistemului imunitar

În perioada de tranziție vară-toamnă, puteți fi mai susceptibili la diverse probleme de sănătate din cauza scăderii sistemului imunitar:

 • Răceală,
 • Infecție,
 • Probleme digestive,
 • Vindecarea lentă a rănilor.

Totuși, printr-o abordare proactivă și prin adoptarea unui stil de viață sănătos, multe dintre aceste provocări pot fi atenuate sau chiar evitate. Iată de ce aveți nevoie pentru a vă întări sistemul imunitar:

 • Hidratare adecvată,
 • Nutriție echilibrată bazată, în special, pe fructe și legume de sezon,
 • Suplimente alimentare, cum ar fi Vitamina C, Vitamina D și Zincul, dacă sunt recomandate de către specialist,
 • Somn de calitate (cel puțin 7-8 ore pe noapte).

3. Durerile articulare

Variațiile de temperatură și presiune atmosferică pot cauza sau agrava durerile articulare, un simptom comun în rândul vârstnicilor. Dacă vă confruntați cu o astfel de problemă, vă recomandăm să faceți mai multă mișcare și să optați pentru exerciții fizice simple, ușor de executat.

Plimbările și yoga ajută la îmbunătățirea mobilității și la diminuarea durerilor. De asemenea, aplicarea alternantă a compreselor calde și reci determină reducerea inflamațiilor și, implicit, a disconfortului.

4. Depresia sezonieră

Depresia sezonieră, cunoscută și sub numele de tulburare afectivă sezonieră (TAS), apare, de obicei, toamna și iarna și poate avea un impact negativ semnificativ asupra calității vieții. Acestea sunt principalele semne care indică faptul că v-ați putea confrunta cu o astfel de problemă:

 • Lipsă de energie,
 • Insomnie sau somn excesiv,
 • Creșterea apetitului și a greutății,
 • Pierderea interesului față de activitățile care vă aduceau plăcere în trecut.

Pentru a depăși rapid și cu bine depresia sezonieră, vă recomandăm să cereți sprijinul psiho-emoțional de care aveți nevoie din partea familiei sau a unui specialist. Petreceți mai mult timp cu persoanele dragi vouă și discutați despre dificultățile cu care vă confruntați. Plimbările în natură și mișcarea regulată vă vor face, de asemenea, să vă simțiți mai bine.

Până la urmă, tranziția vară-toamnă poate fi un prilej de bucurie pentru noi toți! Adoptând doar câteva obiceiuri simple, dar esențiale vom putea depăși cu brio orice provocare apărută în cale în această perioadă.

Chiar dacă dumneavoastră nu resimțiți efectele schimbării de anotimpuri, încercați să acordați o mai mare atenție familiei și celor dragi. Ținând cont de sfaturile menționate anterior, le veți putea oferi acestora confort și liniște, în cazul în care se confruntă cu neplăceri.

Citește și: Cum să-ți faci prieteni, la vârsta a treia. Și o poveste cu Constantin Tănase și Charlie Chaplin