Se spune că te afli la vârsta pensionării atunci când nu-ți mai ascunzi vârsta, ci te mândrești cu anii tăi. Ai cules darurile vieții, acum le culegi pe cele ale înțelepciunii și ale bucuriei de a trăi. Pentru că acum știi cum se trăiește și îi poți învăța și pe alții.
Fântâna tinereții există: este formată din înțelepciunea ta, din talentele cu care ai fost dăruit, din creativitatea pe care o aduci în viața ta și a oamenilor pe care îi iubești. Când înveți să folosești apa din fântâna asta, atunci cu adevărat poți învinge timpul.
Sophia Loren
CA ORICE SCHIMBARE, PENSIONAREA NECESITĂ ADAPTARE
În viață, orice schimbare este solicitantă și implică o perioadă de tranziție și un efort de adaptare. Ai mai trecut prin asta, știi ce înseamnă și cum se face. Știi bine că, în timp, lucrurile se așază, iar tu te statornicești într-o nouă rânduială a vieții.
Mai știi și că schimbarea te înviorează și te învață. Procesul de redefinire a coordonatelor vieții îți trezește mintea și sufletul, te face atent și conștient. Înțelegi mai bine tot felul de lucruri despre tine și viața ta, îți dai seama ce ți se potrivește și ce vrei, îți reamintești ce îți place. Poți face alegeri noi, potrivite pentru o nouă etapă de viață. Tu ești la volan. Tu decizi. Fiecare sfârșit are mai multe începuturi posibile.
Acordă-ți timp pentru a hotărî ce vrei să faci mai departe. Este important să te gândești pe îndelete la tine și la ce dorești să urmeze. Astfel, vei ști ce să alegi și vei putea lua decizii bune. Nu te grăbi să umpli „golul” cu orice. Alege să faci lucruri care îți plac, care ți se potrivesc, care te împlinesc sufletește.
Citește și: Care sunt darurile înaintării în vârstă? Aflăm de la Jane Fonda și Beethoven
Acordă-ți timp pentru a te obișnui cu schimbările pe care pensionarea le aduce în viața ta. Nu-ți fie teamă de emoțiile pe care le vei simți și nu te forța să simți ce crezi că e cazul să simtă omul atunci când se pensionează. Trăiește liniștit emoțiile tale, acelea care sunt și atunci când vin, și lasă-le să treacă. Știi bine că sunt perfect normale și necesare. Dacă ți-e greu, stai de vorbă cu un om drag – un prieten bun, partenerul de viață, copiii tăi. Se vor bucura să-ți fie alături, la fel cum și tu te bucuri să-i sprijini la nevoie și nu ți-ai dori să-și trăiască singuri nici bucuriile, nici tristețile.
Schimbarea are întotdeauna un rost. Secretul este să-ți investești energia în a accepta și a construi ceea ce este nou și va să vină, nu în a te agăța de ceea ce este vechi și deja trece. Schimbarea este o primenire. Este o eliberare către noi posibilități și speranțe.
Gândește-te: ce sfat i-ai da unui prieten bun despre cum să treacă printr-o schimbare importantă? Acum gândește-te la tine cu aceeași înțelegere și afecțiune.
DEFINEȘTE-ȚI IDENTITATEA
Ieșirea la pensie îi poate aduce până și pe oamenii cei mai siguri de sine în postura de a-și pune întrebări existențiale și de a se îndoi de sine, o postură cu care nu sunt neapărat obișnuiți. E bine să te gândești la cine ești tu, la valoarea ta ca om, dincolo de munca ta, dincolo de rolul pe care l-ai îndeplinit în câmpul muncii. Uneori asta înseamnă să te gândești la trăsăturile tale de caracter, la talentele tale și la cum le vei folosi în noile roluri pe care le vei îndeplini în viață, de acum înainte.
De asemenea, n-ar fi rău să te gândești dacă unele dintre aceste trăsături nu trebuie adaptate la noua ta viață – de exemplu, dacă ai condus o echipă sau o companie, nu te vei purta la fel de acum înainte, în familie sau în alte contexte de viață. Pe alocuri, trebuie să mizezi pe alte trăsături ale personalității tale sau va trebui să le domolești pe unele și să le dezvolți pe altele.
Citește și: Povești de viață de la iubiri de-o viață
FĂ ECHIPĂ CU PARTENERUL TĂU DE VIAȚĂ
Hotărâți împreună ce vreți să faceți mai departe și stabiliți-vă un set de așteptări care să vă reprezinte pe amândoi, în egală măsură. Poate vreți să vă odihniți, să călătoriți, să vă creșteți nepoții, să vă mutați într-un apartament mai mic sau mai aproape de copii. Puneți la punct un plan pe care să-l acceptați și să-l înțelegeți amândoi, care să fie funcțional pentru amândoi și care să vă împlinească pe amândoi.
Citește și: Ce rol are dansul în cuplu?
REGĂSEȘTE-ȚI ROSTUL ȘI STABILEȘTE-ȚI OBIECTIVE NOI
Oricâte ai fi realizat până acum, viața merge mai departe și e loc de noi vise și speranțe. Stabilește-ți obiective noi și pornește către ele. Asta te va însufleți, te va energiza, îți va da rost, iar tu te vei bucura de cine ești și te vei simți prezent, implicat, valoros.
Decide cât timp vrei să dedici familiei și cât timp vrei să dedici pasiunilor și viselor tale. Partea frumoasă este că acum poți să faci lucruri pe care întotdeauna ți-ai dorit să le faci, dar mereu ți-au lipsit timpul sau ocazia. Iar acum te vei bucura cu adevărat de ele, pentru că azi știi cum și pe ce să pui preț.
Citește și: Nepoții fac bine la sănătate
FII MENTOR SAU VOLUNTAR
Avem răspunderea de a construi o lume mai bună și de a-i forma pe cei tineri. Fii omul de care aveai tu nevoie atunci când te aflai la început de drum. Știi cât de important este ca tinerii să aibă o sursă de inspirație, de încredere, de cunoaștere. Împărtășește-le din înțelepciunea și experiența ta. Și tu vei învăța de le ei, îți vei împrospăta gândirea și viziunea, te vei recalibra. În plus, acum ai timp și poți savura cu adevărat bucuriile unei astfel de experiențe.
Implică-te sau participă la acțiuni de binefacere. Pune-ți înțelepciunea, banii, talentul în slujba altora. Este înțelept și este drept să faci asta. Fă-o cu drag și cu smerenie. Facerea de bine îți face mai bine decât orice câștig.
AI GRIJĂ DE VIAȚA TA SOCIALĂ
Relațiile cu oamenii, legăturile sufletești autentice au un rol vital în viață și sunt o importantă sursă de energie, bucurie, sănătate și echilibru. Mulți dintre oamenii pe care îi cunoaștem au legătură cu locul de muncă, dar nu te lăsa descurajat de asta. Fă ce e nevoie ca să-ți păstrezi prieteniile vechi. Fă-ți și prieteni noi sau fă lucruri noi cu prieteni vechi. Experiențele noi și diverse ridică provocări mentale și sufletești plăcute și binevenite. Caută să faci ce-ți place, pentru că asta te va aduce alături de oameni asemănători ție, cu care vei putea trăi experiențe frumoase și interesante. Fii tu însuți un bun prieten și apropie-te de oameni cu inima deschisă.
Citește și: Cum să-ți faci prieteni la vârsta a treia? Și o poveste cu Constantin Tănase și Charlie Chaplin
TINEREȚEA NU ARE VÂRSTĂ
După ce a fost avocat o viață întreagă, Archie White, un avocat din Marea Britanie, a început să deseneze la 72 de ani, iar la 96 de ani a absolvit Facultatea de Arte Plastice. Acum, la 5 ani după un atac cerebral, Archie pictează fără încetare, de-abia reușind să facă față comenzilor din partea muzeelor și galeriilor. În plus, împreună cu universitatea unde și-a făcut studiile de artă, Archie a înființat o fundație pentru a-i susține pe tinerii artiști imediat după absolvire.
„Mulți dintre artiștii absolvenți nu dispun de mijloacele necesare pentru a avea un atelier de lucru, iar dacă nu-i ajutăm ei se pierd, ceea ce este o pierdere pentru societate. E o cruzime să nu ne gândim la viitorul lor”, spune Archie, și adaugă: „Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, vârsta nu are nicio relevanță. Dorința și sentimentul de împlinire sunt totul.”
Povestea luI Archie White: bit.ly/viatadupapensionareTheGuardian
Mai multe picturi si un interviu cu Archie White poți vedea aici: bit.ly/viatadupapensionareITV
La orice vârstă poți să-ți urmezi chemarea inimii. La orice vârstă poți face ceva pentru cei mai tineri decât tine. Poți fi tânăr la orice vârstă.